VesipainepuristimetVesipainepuristimet ovat hydraulisia puristimia, jotka toimivat tavallisella vedenpaineella. Vesipainepuristimet eivät vaadi sähköä tai fyysistä voimaa ja ne sopivat mehun puristamiseen etukäteen silputuista omenoista, viinirypäleistä, raparperista, punaviinimarjoista ja monesta muista hedelmistä, vihanneksista ja marjoista. 

Puristamiseen tarvitaan 2-3 baarin paine (muissa yksiköissä 2-3 kg/cm2 tai 2-3 atm), joka on tavallisesti tarjolla kotitalouksissa. Suurin paine puristimen sisällä on 3 baaria ja sen ylittyessä ylimääräinen paine vapautetaan varoventtiilin kautta. Sen suuren painekapasiteetin ansiosta vesipainepuristimilla voidaan saavuttaa korkeat mehusaannot.

Käyttääksesi mehupuristinta yhdistä vesiletku mehupuristimen vesihanaan ja avaa se. Ulos tuleva vesi laajentaa mehupuristimen sisällä olevaa kumikalvoa ja puskee silputut hedelmät verkkokoria vasten puristaen mehun ulos. Painetta ja puristusnopeutta säädetään avaamalla tai sulkemalla vesihanaa.

Speidel mehupuristimet ovat valmistettu Saksassa.


Speidel on saksalaisvalmisteisten vesipainepuristimien alkuperäinen kehittäjä ja valmistaja. Speidelin valikoima on niin tuotekehittelyn perusteella kuin laadullisestikin arvioituna selkeästi kilpailijoitaan edellä, kun verrataan esimerkiksi Italiassa tai Kiinassa valmistettuihin vastaaviin mehupuristinmalleihin. Paremman puristustuloksen tuottamiseksi Speidelin puristimissa käytetään reiällisiä siivilälevyjä pyöreiden hammastemuodostelmia käyttävien siivilälevyjen sijasta, joita käytetään tavallisesti vain suurissa ammattikäyttöön tarkoitetuissa mehupuristimissa. Speidelin mehupuristimet valmistetaan laadullisesti ylivertaisista materiaaleista, ja niiden osat suunnitellaan siten, että hajoamisen riski on pieni, käytettäessä niitä asianmukaisesti. 

Vesipainepuristimissa on kuminen kalvo, joka on asetettu pystysuoraan asentoon ruostumattomasta teräksestä valmistetun korin sisään. Puristus tapahtuu tasaisesti ja hellävaraisesti kumikalvon avulla, joka on täytetty vedellä. Suurin paine on 3 baaria. Vesipainepuristimien käyttäminen ja huoltaminen on vaivattomampaa, ja niiden puhidstaminen yksinkertaisempaa kuin perinteisten koriprässien.

Vesipainepuristimien nopeus ja tuottavuus johtuvat suhteellisen ohuesta mäskimassasta kalvon ja seinämän välissä, kun verrataan esimerkiksi koriprässeihin – tästä johtuen mehu etenee puristimessa nopeammin ja siihen kohdistuva hapettuminen on vähäisempää.

Ennen täyttöä suodatinpussi asetetaan korin sisään siten, että suodatin työntyy sisäänpäin ja on puristemassan alla. Täytön jälkeen säkin yläosa kiedotaan puristemassan yli ennen tulpan asettamista paikalleen niin, että säkki sulkee massan sisäänsä. Kun vesi valuu sisään ja paine ylittää 1 baarin, puristimen yläosassa sijaitseva ilmaventtiili on painettava alas kunnes kaikki ilma on tyhjennetty ja vesi alkaa pursua ulos puristimesta.

 

Huom! puristin toimii vain vesipaineella. Ilmanpaineen käyttö on ehdottomasti kielletty. Jos kalvolle pumpataan ilmaa kompressorilla, se saattaa räjähtää!

Kuinka paljon saadaan mehua käytettäessä vesipainepuristinta?

Mikäli omenat ovat lajiketta, joissa on runsaasti mehua, ja rouhijan murskaama massa on ihanteellista, ei mehutuotos ole pienempi kuin mekaanisilla ruuvipuristimilla tai rungollisilla puristimilla. Mehu puristuu tasaisesti massasta, koska paineistettu kalvo painaa omenamassaa koko korin korkeudelta. Saat korkean mehuntuoton ilman minkäänlaista fyysistä ponnistelua.

Toimiiko vesipainepuristin, jos vesijohtopaine on alle 3 baaria?

Puristimen tehokkaan toiminnan varmistamiseksi tarvitaan vähintään 2 baaria painetta. Tämä paine on tavallisesti kaikissa vesijohtoverkoissa. Jos paine on yli 3 baaria, laukeaa varoventtiili ja ylimääräinen vesi valuu pois.


Kuinka kauan kestää yksi puristuskerta vesipainepuristimella?
Jos puristettavana on 40 litraa massaa, kestää puristaminen ja tyhjentäminen noin 15-20 minuuttia.

Tämä tuote lisättiin koriin