Minkä
puristimen valitsisin?
Puristimen valinta riippuu ennen kaikkea siitä, kuinka suuria määriä mehua
suunnittelet valmistavasi. Lyhyesti sanottuna, mitä enemmän mehua valmistat
sitä suurempi pitää puristimen tilavuuden olla. Myös pienellä puristimella voi
tehdä suuria määriä mehua, mutta mitä suurempi puristin sitä nopeampaa on
valmistus.
Jos sinulla on puutarhassa esimerkiksi
3-4 omenapuuta ja arvioimasi mehumäärä on noin 100-150 litraa, sinulle sopii
koripuristinmallit F20 tai F25. Jos haluat säilöä suuria määriä mehuja ja
arvostat helppoutta, sinulle sopivat vesipainepuristimet Speidel 20l tai
Speidel 40l.
Puristimia on helppo huoltaa ja hoitaa, ja oikein käsiteltyinä ne säilyvät
kauan käyttökunnossa: jokaisen käyttökerran jälkeen ne tulee pestä
huolellisesti ja antaa puristimen ja erityisesti korin kuivua kunnolla.
Kuinka paljon mehua saadaan tuotettua?
Mehun määrä riippuu monista tekijöistä. Näitä ovat
omenalajike, omenoiden kypsyys, ja se minkälaisiksi omenat on murskattu
(pieneksi tai karkeammaksi massaksi). Tiedetään, että jotkut kesäomenalajikkeet
kuten esimerkiksi valkoinen omena tuottavat kypsinä erittäin vähän mehua. Tämä
johtuu omenoiden pehmeydestä ja huokoisuudesta. Myöhäisemmät syys- ja
talvilajikkeet tuottavat yleisesti enemmän mehua. Käytännössä mehunvalmistuksessa
sekoitetaan kaikki lajikkeet yhteen, ja täten saadaan ainutlaatuinen maku
mehuun.
Mitä pienemmäksi omenat murskataan, sitä enemmän saadaan
mehua. Ei kuitenkaan kannata murskata omenoita soseeksi, sillä tällöin mehu
erottuu massasta huonommin. Meidän rouhijamme ovat suunniteltu niin, että
omenat murskataan ihanteelliseen koostumukseen. Käytännössä mehun saanto on 50
- 70 %.
Sopivatko puristimet ainoastaan
omenoille?
Jotkut asiakkaistamme tekevät mehua omenoiden lisäksi
marjoista - mansikoista, viinimarjoista, aroniasta; vihanneksista -
punajuuresta, porkkanasta, kurpitsasta ja jopa raparperista.