Millainen rouhija tulisi valita?
Ennen
puristamista omenat pitää pestä ja murskata hienoksi massaksi. Mitä hienommaksi
omenat puristetaan sitä enemmän niistä saadaan puristettua mehua. Suosittelemme
murskaamaan omenat yhtä tai kahta tuntia ennen puristamista, jolloin mehu
erottuu helpommin.
Millainen rouhija tulisi valita?
Meillä on sekä käsin käytettäviä että sähköllä toimivia hedelmärouhijoita.
Mekaaniset rouhijat sopivat sekä hedelmien että marjojen murskaamiseen. Ei kannata aliarvioida käsin käytettäviä rouhijoita. Rouhijan sisällä
olevissa rullissa on vahvat ja terävät terät, jotka murskaavat omenat nopeasti
ja vaivattomasti. Niiden käyttäminen ei vaadi paljon fyysistä voimaa.
Esimerkiksi yhdessä
tunnissa kaksi henkilöä - toinen pyörittämässä pyörää, toinen kaatamassa
omenoita - voi murskata jopa 300 kg omenoita.
Sähköllä toimivien rouhijoiden
tuottavuus on korkeampi alkaen 500 ja jopa 1000 kg tunnissa. Ne tuottavat hienommaksi
murskatun massan, josta tulee isompi määrä mehua puristettaessa. Rouhijat
tarvitsevat 220 V sähkövirran eivätkä vaadi erityistä teollisuudessa
käytettävää virtalähdettä.
Paljonko mehua
saadaan tuotettua?
Mehun tuotto
riippuu monista tekijöistä kuten mehun lajikkeesta ja hedelmien
kypsyysasteesta. Myös omenien hienousaste vaikuttaa. Tiedetään, että joistakin
kesälajikkeista saadaan huomattavasti vähemmän mehua, jos ne ovat täysin
kypsiä. Toisaalta syksy- ja talvilajikkeista saadaan yleisesti enemmän mehua. Suosittelemme
eri omenalajikkeiden sekoittamista keskenään. Tuloksena on tällöin erityinen ja
ainutlaatuinen maku. Mitä hienommaksi omenat rouhitaan sitä enemmän saat niistä
mehua, mutta ei ole myöskään hyvä rouhia liian hienoksi tai jopa pyreeksi,
koska tällöin mehua ei saada eroteltua murskatusta massasta ja mehunsaanti on
alempi.
Tuotevalikoimassa olevilla rouhijoilla saat optimin ja
laadultaan tasaisen rouhitun massan. Mehun saanti vaihtelee välillä 50% - 70%.