itse määritellä!
Mehun valmistamiseen kuuluu kaksi vaihetta:
Omenoiden valitseminen
Mikä tahansa kiinteä hedelmä sopii mehuun; sinertymät tai satunnaiset madonreiät eivät ole ongelma, mutta pilaantuneita tai täysin pehmeitä hedelmiä on syytä välttää. Tuulen pudottamat hedelmät ovat täysin käyttökelpoisia – tosin mahdollinen lika on syytä poistaa ennen murskaamista. Omenan koolla ei ole merkitystä, tosin pieni hedelmä tuottaa luonnollisesti vähemmän mehua kuin suuri.
Paras omenamehu syntyy:
Murskaaminen
Omenat on murskattava tasaisen murskeen aikaansaamiseksi, ennen niiden puristamista mehuksi. Tämä on välttämätöntä koska omenan kiinteä muoto vastustaa tehokkaasti puristamista – jopa suuret hydrauliset puristimet toimivat murskeella, eivät kokonaisilla omenoilla.
Omenat voidaan murskata manuaalisesti, joskin se on varsin työlästä. Pelkkä viipalointi ei ole riittävä menetelmä eikä toisaalta tehosekoittimien käyttökään, sillä sen tuottamaa pyrettä on lähes mahdotonta puristaa edelleen mehuksi. Pakastamalla ja edelleen silppuamalla saadaan aikaan mehustamiseen sopivaa puretta mutta aikaa se toki vie.
Tarjoamme kaikkien omenankasvattajien käyttöön juuri tähän tarkoitukseen valmistettuja, käsitoimintoisia sekä sähköisiä omenanmurskaimia, joiden avulla suuretkin määrät omenoita on mahdollista muuttaa murskeeksi. Niiden avulla murskeen koostumus muodostuu juuri sopivaksi ja niiden toimintateho ja –nopeus ylittävät selvästi yllä mainitut menetelmät.
Puristaminen mehuksi
Murskaamisen jälkeen omenat voidaan puristaa mehuksi. Perinteisiä puristimiamme käytettäessä murske valutetaan puristinsäiliöön (tynnyrintapainen osa murskainta) jossa siitä tehdään mehua männän avulla. Mäntä työntyy alas ja erottaa mehun murskeesta, pakottaen sen sylinterissä olevien reikien lävitse ja valuttaen sen edelleen erilliseen säiliöön tai astiaan. Puolassa olevat reiät ovat sijoitettuina lähekkäin kuoren, murskeen ja ylijäämän estämiseksi joutumasta mehun joukkoon. Erillistä suodatinpussia voidaan käyttää kiinteän aineksen sekoittumisen tehokkaammaksi ehkäisemiseksi.
Kun murske on puristettu kuivaksi, teräsastia nostetaan alustaltaan ja kuiva murskekakku työnnetään ulos säiliöstä. Puristimet vaativat vain vähän huoltoa; huuhtelu raikkaalla vedellä sekä pieni määrä’ kasviöljyä riittää. Puristettu ylijäämämurske voidaan kompostoida tai syöttää eläimille rehuna.
Omenamehun säilöminen
Tuottamasi mehu on luonnostaan sakeaa ja sisältää pieniä partikkeleita jäännöksenä omenalihasta – tämä tuo mehulle makua eikä sitä tule suodattaa pois. Tuorepuristettu mehu on niin maukasta että tulet huomaamaan miten suurin osa siitä katoaa parempiin suihin hyvin nopeasti – se kuitenkin säilyy myös jääkaapissa noin kolme vuorokautta ennen fermentoitumista. Pastöroituna mehu säilyy puolesta vuodesta kahteen vuoteen, olosuhteista riippuen. Pastörointi tappaa mikro-organismit jotka normaalisti saisivat aikaan pilaantumisen, vaikuttamatta silti negatiivisesti makuun.