Kotitalouksien käyttöön

Omenamehun valmistamiseksi omenat tulee ensin murskata ja murske edelleen puristaa mehuksi – tähän prosessiin meillä on tarjota yksinkertainen menetelmä omenapuristimen ja –rouhijan muodossa. Näiden laitteiden avulla voit valmistaa nopeasti ja helposti suuria määriä mehua. Tulet huomaamaan, että mehun tekemisestä innostuu nopeasti koko perhe, niin aikuiset kuin lapsetkin.

Sivustoltamme löydät itsellesi sopivat omenapuristimet, omenarouhijat ja muut välttämättömät välineet omenamehun valmistamiseen, pastörointiin ja säilytykseen. Samoilla laitteilla voit valmistaa mehua myös muista hedelmistä tai marjoista.

Omenapuristimen ja -rouhijan hankinta on investointi joka kestää aikaa ja josta on hyötyä pitkään. Voit myös hankkia laitteet yhdessä toisten perheiden tai naapuriesi kanssa. Tarjoamme laitteita sekä kotikäyttöön ja pienyrittäjille että laajempaan teolliseen käyttöön. 
Omenamehun valmistaminen itsekasvatetuista omenoista on varmasti paras tapa hyödyntää pudokasomenat ja ylijäämäsato. Useimmat omenanviljelijät tuntevat hyvin tilanteen jossa omenamurske täyttää pakastimen eikä jälleen yhden piirakan valmistaminen tunnu enää houkuttelevalta vaihtoehdolta; puut ja pihanurmikko pullistelevat hedelmiä vaikka sadonkorjuun huippukohta ja uuden sadon odotuksen tuoma innostus on jo kaukana takanapäin. Luonnollinen vastaus tilanteeseen on omenapuristin johon loppusadon voi huolettaa työntää; herkullinen vastapuristettu mehu on juotavissa heti tai sen voi varastoida myöhempää käyttöä varten – tai vaikkapa käyttää siideriksi.

Tuore itsevalmistettu mehu maistuu paremmalta kuin massatuotettu mehu, joka yleensä on valmistettu tuontitiivisteestä. Omenat sinänsä voivat vaihdella maultaan aivan kuten viinitkin ja yksi mehun tekemisen suurimmista iloista liittyykin eri lajikkeilla ja niiden sekoituksilla tehtyihin kokeiluihin. Itsetehty mehu on täydellinen vaihtoehto niille joita lisäaineet tai säilöntäaineet tai niiden jäänteet eivät houkuttele. Itse valmistamasi mehun sisällön vot

itse määritellä!

Mehun valmistamiseen kuuluu kaksi vaihetta:

  • Ensimmäisessä vaiheessa omenat murskataan
  • Toisessa vaiheessa murskasta puristetaan mehua

Omenoiden valitseminen

Mikä tahansa kiinteä hedelmä sopii mehuun; sinertymät tai satunnaiset madonreiät eivät ole ongelma, mutta pilaantuneita tai täysin pehmeitä hedelmiä on syytä välttää. Tuulen pudottamat hedelmät ovat täysin käyttökelpoisia – tosin mahdollinen lika on syytä poistaa ennen murskaamista. Omenan koolla ei ole merkitystä, tosin pieni hedelmä tuottaa luonnollisesti vähemmän mehua kuin suuri.

Paras omenamehu syntyy:

  • Valmistamalla mehu monia valikoituja lajikkeita yhdistelemällä; valmistusajankohtana noin lokakuun puoliväli tai sen jälkeen.
  • Kun omenat ovat lähes täysin kypsiä (ytimet ruskeita, eli kun omenat ovat pudonneet puusta ilman ravistamista – omenat voivat kypsyä maassa vielä 7-10 päivän ajan).
  • Kun omenat ovat hyvälaatuisia; pilaantuneet omenat on syytä poistaa.

Murskaaminen

Omenat on murskattava tasaisen murskeen aikaansaamiseksi, ennen niiden puristamista mehuksi. Tämä on välttämätöntä koska omenan kiinteä muoto vastustaa tehokkaasti puristamista – jopa suuret hydrauliset puristimet toimivat murskeella, eivät kokonaisilla omenoilla.

Omenat voidaan murskata manuaalisesti, joskin se on varsin työlästä. Pelkkä viipalointi ei ole riittävä menetelmä eikä toisaalta tehosekoittimien käyttökään, sillä sen tuottamaa pyrettä on lähes mahdotonta puristaa edelleen mehuksi. Pakastamalla ja edelleen silppuamalla saadaan aikaan mehustamiseen sopivaa puretta mutta aikaa se toki vie.

Tarjoamme kaikkien omenankasvattajien käyttöön juuri tähän tarkoitukseen valmistettuja, käsitoimintoisia sekä sähköisiä omenanmurskaimia, joiden avulla suuretkin määrät omenoita on mahdollista muuttaa murskeeksi. Niiden avulla murskeen koostumus muodostuu juuri sopivaksi ja niiden toimintateho ja –nopeus ylittävät selvästi yllä mainitut menetelmät. 

Puristaminen mehuksi

Murskaamisen jälkeen omenat voidaan puristaa mehuksi. Perinteisiä puristimiamme käytettäessä murske valutetaan puristinsäiliöön (tynnyrintapainen osa murskainta) jossa siitä tehdään mehua männän avulla. Mäntä työntyy alas ja erottaa mehun murskeesta, pakottaen sen sylinterissä olevien reikien lävitse ja valuttaen sen edelleen erilliseen säiliöön tai astiaan. Puolassa olevat reiät ovat sijoitettuina lähekkäin kuoren, murskeen ja ylijäämän estämiseksi joutumasta mehun joukkoon. Erillistä suodatinpussia voidaan käyttää kiinteän aineksen sekoittumisen tehokkaammaksi ehkäisemiseksi.

Kun murske on puristettu kuivaksi, teräsastia nostetaan alustaltaan ja kuiva murskekakku työnnetään ulos säiliöstä. Puristimet vaativat vain vähän huoltoa; huuhtelu raikkaalla vedellä sekä pieni määrä’ kasviöljyä riittää. Puristettu ylijäämämurske voidaan kompostoida tai syöttää eläimille rehuna.

Omenamehun säilöminen

Tuottamasi mehu on luonnostaan sakeaa ja sisältää pieniä partikkeleita jäännöksenä omenalihasta – tämä tuo mehulle makua eikä sitä tule suodattaa pois. Tuorepuristettu mehu on niin maukasta että tulet huomaamaan miten suurin osa siitä katoaa parempiin suihin hyvin nopeasti – se kuitenkin säilyy myös jääkaapissa noin kolme vuorokautta ennen fermentoitumista. Pastöroituna mehu säilyy puolesta vuodesta kahteen vuoteen, olosuhteista riippuen. Pastörointi tappaa mikro-organismit jotka normaalisti saisivat aikaan pilaantumisen, vaikuttamatta silti negatiivisesti makuun.


Tämä tuote lisättiin koriin