Bag-in-Box hanapussit
ovat mehun, viinin tai jonkun muun hiilihapottoman juoman säilömistä varten.
Säilytyspussin etu on, että omenamehu pysyy tuoreena pussissa vähintään 12
kuukautta ja avoimessa pussissa vähintään 4 viikkoa, joka on paljon pidempään
kuin purkissa tai pullossa. Pussi puristuu vakuumiin, kun mehua nautitaan hanan
kautta. Ilma ei pääse mehuun sinetöidyn hanan ja kaksoiskerroksisen pussin
läpi. Kun avaat hanan, mehu säilyy noin 2-3 kuukautta, joka on huomattavasti
pidempään kuin purkeilla.
Mehupussit tulee
täyttää mehulla, joka on kuumennettu noin 78-80°C lämpötilaan. Omenamehun
keittäminen ei ole tarpeen, sillä jo noin 78°C lämpötilassa kaikki hiiva ja
käymistä aiheuttavat bakteerit tuhoutuvat. Täyttäessäsi pussin poista hana,
joka voidaan helposti vetää irti pussista. Pussin täyttö hoituu 30 mm
halkaisijan kolon kautta, joka on pussin pohjassa (josta hana aiemmin
irrotettiin). Täyttöprosessi on helpompaa, kun hyödynnetään pussin pidikettä ja
suppiloa. Täytön jälkeen päästä ulos kaikki ylimääräinen ilma pussista ja laita
hana takaisin paikoilleen. Jätä täytetyt ja sinetöidyt pussit lepäämään hana
ylöspäin kunnes ne ovat jäähtyneet noin 35°C lämpötilaan. Kun mehupussit ovat
jäähtyneet, aseta pussi laatikon sisälle. Nyt mehu voidaan säilöä
huoneenlämpötilassa vähintään vuoden ajan. Pussit voidaan siirtää säilytykseen
myös ilman laatikkoa korkeintaan kaksi kerrosta toistensa päälle. Pussit ilman
laatikkoa tulee suojata suoralta valolta.
Täytettäessä pusseja varmista, että mehu ei
ylitä määrättyä rajaa. Esimerkiksi 5 litran mehupussiin mahtuu jopa 7 litraa
mehua, mutta se ei mahdu laatikkoon, jos ylität 5 litran rajan.
Alla olevassa videossa
näytämme pussin täytön kuumennetulla omenamehulla 65l säiliöstä. Käytämme myös
käsityönä valmistettua pussin pidikettä, jotta pussi pysyy paikallaan säiliön
alla.